Rusko 2026 (na 30 dnů a odjezd dle dohody)
este jeden napad (ako sa vravi, kto chce kam, pomozme mu tam), ved taky Pegasus ma stale lacne OW letenky do KZ, ci uz Astana, Almaty alebo Shymkent. Preco neist z KZ priamo tam kde to uz je objektivne to najlepsie co z prirody Rusko ponuka...Sibir, Altaj a pod. A europsku cast si nechat nakoniec. Alebo zaletiet do Kutaisi a odtial hned na Kaukaz.
Vladimír38: zapomněl jsi v Oděse na plavání s minami (podle vzoru plavání se žraloky) a vzpomínání na "staré dobré" komunistické časy před tabulí cti v Tiraspolu.
Podle stylu psaného projevu mi to připadá, jako kdyby se reinkarnoval Mikir, ale ani jeho by nenapadlo jet do Rusácka.
To Njord: Těch 30 dní pobytu, o kterých píšete na začátku, je u e-víza nesmysl. Jednotné e-vízum (Unified E-visa) umožňuje pobyt maximálně 16 dní (15 nocí) . Pokud tam chcete být 30 dní, musíte si vyřídit klasické papírové vízum.
Překročení e-víza je v roce 2026 spolehlivá cesta, jak si pobyt v Rusku nedobrovolně prodloužit o pár měsíců v celbě.
tonic napsal(a):este jeden napad (ako sa vravi, kto chce kam, pomozme mu tam), ved taky Pegasus ma stale lacne OW letenky do KZ, ci uz Astana, Almaty alebo Shymkent. Preco neist z KZ priamo tam kde to uz je objektivne to najlepsie co z prirody Rusko ponuka...Sibir, Altaj a pod. A europsku cast si nechat nakoniec. Alebo zaletiet do Kutaisi a odtial hned na Kaukaz.
Když už jsme u těch kreativních tras, tak ta ‚zkratka‘ z Kutaisi do Ruska přes Abcházii nebo Jižní Osetii je pro milovníky rychlých řešení opravdový logistický klenot. :)
neuveris, ale ked sme sli do Abchazska este v roku 2019, tak takyto expert sa v Enguri na gruzinskej strane na aute objavil. Doteraz Google Maps ukazuju najrychlejsiu cestu z Tbilisi do Soči cez Abcházsko. Nič sa nedalo robiť, otočka a +1000 kilometrov.
V roce 2019 už internet snad fungoval, ne? Ten zákon o okupovaných územích navíc platí od roku 2008. Google Maps má sice pravdu v tom, že ta cesta tam fyzicky existuje, ale pro ‚dobrodruhy‘ je naprosto nepoužitelná. Slepě věřit navigaci v místě s takovou historií a ignorovat realitu na hranicích, to už vyžaduje fakt speciální druh naivity.
Proč by měla být zkratka z Kutaisi do Ruska přes Abcházii nebo Jižní Osetii? Tam se snad stále dá dojet přes Stepancmindu (Kazbegi) do Vladikavkazu a pak třeba na severní Kavkaz. Pokud vím, tak přes Abcházii nebo Jižní Osetii to přestalo být možné už někdy v 90. letech po těch lokálních konfliktech.
A proč by se měl někdo obtěžovat tou šílenou zajížďkou přes Stepancmindu, pokud chce jet zrovna do Soči?
tonic napsal(a):este jeden napad (ako sa vravi, kto chce kam, pomozme mu tam), ved taky Pegasus ma stale lacne OW letenky do KZ, ci uz Astana, Almaty alebo Shymkent. Preco neist z KZ priamo tam kde to uz je objektivne to najlepsie co z prirody Rusko ponuka...Sibir, Altaj a pod. A europsku cast si nechat nakoniec. Alebo zaletiet do Kutaisi a odtial hned na Kaukaz.
najrychlejsia a casto najlacnejsia moznost je Atyrau
Vladimír38 napsal(a):A proč by se měl někdo obtěžovat tou šílenou zajížďkou přes Stepancmindu, pokud chce jet zrovna do Soči?
Já jsem reagoval na tvé tvrzení "Když už jsme u těch kreativních tras, tak ta ‚zkratka‘ z Kutaisi do Ruska přes Abcházii nebo Jižní Osetii je pro milovníky rychlých řešení opravdový logistický klenot." O Soči nikdo do té doby nepsal (to až tonic jako reakci na tebe). A ty jsi reagoval na "Alebo zaletiet do Kutaisi a odtial hned na Kaukaz." Na Kavkaz (severní) to není žádná šílená zajížďka, i když samozřejmě z Tbilisi by to bylo kratší.
P.S. Nakonec je to asi hned druhá nejkratší možnost, jak se v současnosti dostat na severní Kavkaz (ne že bych tam teď chtěl). Btw. já jsem v roce 1999 jel s kamarády na severní Kavkaz mnohem delší trasou vlakem a busy přes Krym a i cesta je někdy cíl (aspoň z části) a ze severního Kavkazu jsme po oblasti Bezengi a Elbrusu přejeli do Gruzie tunelem do Jižní Osetie a pak přešli k té silnici jižně od Kazbegi a domů jsme jeli přes Turecko a Balkán.
Zaprvé, u mého příspěvku byl smajlík. Evidentně mi uniklo, že ironii a nadsázku je dnes potřeba doprovázet podrobným manuálem pro ty, co berou všechno doslova.
Zadruhé, když už člověk něco napíše a publikuje, měl by si za tím stát. Je dost úmorné reagovat na někoho, kdo svůj komentář každé dvě minuty edituje a mění – pak se na to těžko odpovídá v reálném čase.
Zatřetí, k té vaší ‚logistice‘: Cesta z Kutaisi do Soči přes Abcházii je neprůjezdná už od roku 2008, kdy Rusko okupovalo 20 % Gruzie. Máme rok 2026, běží pátý rok brutální invaze na Ukrajinu (navíc k okupaci Krymu a Donbasu od roku 2014), denně umírají tisíce lidí, ale pořád se najdou ‚dobrodruzi‘, kteří jedou do Ruska za ‚kulturou‘. Udělají si povinnou fotku na Rudém náměstí, kde Putin každý rok řinčí zbraněmi a straší civilizovaný svět, zatímco průměrný ruský důchodce po večerní porci Solovjova-Live zasněně vzpomíná, jak vlastně chutnalo poctivé máslo.
Právě pro tyhle ‚dobrodruhy‘ by ta cesta přes Abcházii nebo Jižní Osetii byla ideální. Mohli by na vlastní oči porovnat ten ‚rozkvět‘ po ruské okupaci. Třeba už je ze Suchumi ta slibovaná ‚new Dubai‘, kam se svět sjíždí za luxusem, a my o tom jen nevíme. A pokud ne, tak i ta cesta přes Stepancmindu ve frontě s kamiony a pod dozorem FSB jim určitě dodá ten správný cestovatelský zážitek, po kterém tak touží.
tonic napsal(a):Este tu je dalsia moznost. Viza do Bieloruska uz netreba a ako pozeram z Varsavy do Minsku premava kopec busov. Ano, zdrzanienie na hraniciach moze byt dlhe, ale to je ta obeta, ktoru treba vediet polozit za Matku vlast. A v tomto pripade zial asi bude treba normalne viza, nie eviza do Ruska.
https://russiable.sk/visa-russia-belarus/
Přes Vilnius je to do Minsku rychlejší. Minule cestou tam na hranici v pohodě, cestou zpátky Litevci trochu harašili, ale nic hrozného.
Libor_S napsal(a):P.S. Nakonec je to asi hned druhá nejkratší možnost, jak se v současnosti dostat na severní Kavkaz (ne že bych tam teď chtěl). Btw. já jsem v roce 1999 jel s kamarády na severní Kavkaz mnohem delší trasou vlakem a busy přes Krym a i cesta je někdy cíl (aspoň z části) a ze severního Kavkazu jsme po oblasti Bezengi a Elbrusu přejeli do Gruzie tunelem do Jižní Osetie a pak přešli k té silnici jižně od Kazbegi a domů jsme jeli přes Turecko a Balkán.
Ta vaše cesta v roce 1999 musela být skvělá. Je super, že jste to stihl v době, kdy svět ještě fungoval normálně. Já byl na Krymu poprvé v létě 2001 a taky na to rád vzpomínám – hlavně na tu legendární jízdu škodováckým trolejbusem přes průsmyk ze Simferopolu do Jalty, to byl tehdy zážitek.
O to víc mě ale fascinuje moje známá, která 'musela' vidět Krym poprvé v životě až loni. Prý je tam 'všechno super a lidi fajn'. Je k nevíře, že dokud tam před rokem 2014 létal z Kyjeva Wizz Air za pár korun, nikoho z těchto lidí ten Krym nezajímal. Najednou, když je to okupovaná válečná zóna, kam se musí lézt přes Rusko, je to pro ně ta pravá 'cesta za kulturou'. V současné době se na to nedívám jako na dobrodružství ani objevování kultury, ale spíš jako na diagnózu.
Já jsem vyloženě zklamaná. Čekala jsem, že si s borcem před odletem do Sojuzu dáme vodku, zapijeme stakany úspěchy SVO a ono nic...
@Vladimir38: Hele, co tu ty píšeš ohledně cesty do Soči, jsou úplně zbytečné řeči. Přišel jsi s tím sám a kromě vzpomínky tonica se o tom nepsalo. Smajlíkem neomluvíš něco, co je od počátku úplně mimo diskuzi a navíc nesmysl po desítky let bez ohledu na současnou situaci (podle mě už od začátku 90.let, byl jsem mimochodem v Gruzii poblíž hranic s Abcházií v roce 1997). Takže své narážky si nech od cesty. Já jsem svůj první odstavec, který je podstatný, už neměnil (jen jsem upřesnil cestu přes Stepancmindu, abys nemyslel, že by se do Vladikavkazu dalo jet i přes Jižní Osetii, což fakt asi od půlky 90. let nejde, minimálně pro cizince). Doplnil jsem už pak jen svou vzpomínku za P.S., která nijak nemění smysl podstatného prvního odstavce a spíš to byla reakce na tu tvou "šílenou" zajížďku. Ten 3. a 4. odstavec už asi není reakce na můj příspěvek, protože tyto věci jsem neřešil a ani je nechtěl řešit, takže to už jsou l opět jen zbytečné řeči.
Co se týče té geografie: Soči samozřejmě leží na Kavkaze, konkrétně v jeho západní části. To, že jste si k pojmu Kavkaz svévolně přidal přívlastek ‚severní‘ (i když tonic psal ,Alebo zaletiet do Kutaisi a odtial hned na Kaukaz'), nic nemění na tom, že tvrdit, že zmínka o Soči je v této debatě ‚mimo diskusi‘, je jen lhaní si do kapsy. Skutečnost, že Vám politické a morální souvislosti v roce 2026 přijdou jako ‚zbytečné řeči‘, je právě tím pověstným jádrem věci.
Libore, přešlápni si. Přečti si celou tu diskusi, a pak asi pochopíš, jak Vladimír ten příspěvek o Abcházii myslel. Opravdu to není o tom, kudy je kam blíž.
Soči leží u moře a zároveň na úpatí Kavkazu. Byl jsem tam s rodiči autem začátkem 80. let (jako rodina jsme rozhodně s komunisty ani SSSR nesympatizovali). Já teda považuju za město ležící v horách jen takové, které je obklopené horami. Třeba o Nice bych neřekl, že leží v Alpách, i když je blíž vysokým horám než Soči a po treku jsme se tam vykoupali (a na úpatí Alp taky je). Za hory považuju zkrátka hory tj. u Kutaisi Svanetii nebo druhou nejbližší dobře dostupnou oblast u Kazbeku a když je toto vlákno o Rusku, logicky se nabízí hory jako Elbrus nebo oblast Bezengi. Tj. u mě žádná svévole ale logika.
Já nemám nic proti tomu napsat jako reakci na tento inzerát, co k tomu říká MZV nebo zmínit možné problémy v souvislosti se současnou situací, ale už toho bylo zbytečně moc a v takové míře to považuju za přehnané a nechápu, proč se rozohňuješ i v rámci reakce na mě, když jsem sám napsal, že bych tam teď nejel. Zareagoval jsem jen na nelogickou geografickou poznámku, když jsme na cestovatelském webu. Morální souvislosti jsem nechtěl řešit, protože už byly probrané dost a jsme na cestovatelském webu, kde se snažíme oprostit od většího zabředávání do politiky (i když někdy je těžké nereagovat na hloupé poznámky o bezmozcích, kteří nejsou nadšení z bombardování Íránu), takže už si, prosím, nech ty své toxické narážky pro sebe. Už tak je toto fórum toxické dost, ale teď jsi v tomto nejlepší.
@Kajman77: Celou diskuzi jsem četl. Jak by to měl myslet? Prostě to už desítky let nejde projet, tak je to za mě nesmysl.
Šmankote, to byla přece jasná ironie, reakce na ty příspěvky o cestě přes Královec a kdo ví kudy se dá do Putinstánu proniknout. Mně tedy přišla jasná, ale když to musím vysvětlovat, tak asi tolik ne.
@Kajman77 Díky, přesně tak to bylo myšleno – jako ironická reakce na ty kreativní snahy najít co nejlevnější cestu do Ruska za každou cenu.
@Libor_S Vaši osobní definici hor Vám neberu, každý máme jiná měřítka. Nikoho jsem svým příspěvkem neurážel a v jiných diskusích se chovám neutrálně. Nicméně si stojím za tím, že v roce 2026 nelze téma cestování do Ruska očistit od politiky a morálky a tvářit se, že jde o ‚normální‘ výlet. Pokud je pojmenování této reality vnímáno jako toxicita, je to spíše odrazem té situace samotné než mého příspěvku. Tímto to za sebe považuji za uzavřené.
Kdyby někdo navrhoval cestu přes Abcházii nebo Jižní Osetii, byla by ironie na místě. Ale on si vymyslel dlouhodobě nereálné řešení a tím se teda jako měl vysmívat těm snad reálným možnostem vstupu do Ruska? Ale už s tím raději dejte pokoj.
@Vladimir38: Toxicitou jsem nemyslel ty morální komentáře obecně, i když v tom rozsahu už to bylo trochu moc a v reakci na mě to bylo nepatřičné. Myslel jsem tím uštěpačné poznámky jako "Evidentně mi uniklo, že ironii a nadsázku je dnes potřeba doprovázet podrobným manuálem pro ty, co berou všechno doslova" nebo že si nestojím za tím, co píšu a měním text (když jsem jen doplnil za P.S. nepodstatnou vzpomínku a tu pak ještě párkrát upřesňoval a opravoval v ní překlepy, ale hlavní sdělení jsem neměnil). Nebo že je na mé straně problém s tím, že mi "politické a morální souvislosti v roce 2026 přijdou jako ‚zbytečné řeči", když zde jde spíš o rozsah těch komentářů a zaměření webu a snahu o korigování politicky zaměřených příspěvků tu má oprávněně mnoho diskutérů. Tímto už bych to taky viděl za uzavřené.
Děkuji za vysvětlení. Ta poznámka o ‚manuálu na ironii‘ nebyla mířena konkrétně proti Vám osobně, myslel jsem ji v obecném smyslu – jako povzdechnutí nad tím, jak se v dnešních online diskusích ironie a nadsázka často vytrácejí nebo bývají špatně pochopeny.
Uznávám také, že moje narážka na změnu textu byla z mé strany asi přehnaná. Viděl jsem, že u Vašich komentářů naskakovaly úpravy, a už jsem dál nezkoumal, co konkrétně se v nich měnilo (ostatně historii úprav zde ani nelze dohledat). Za to se omlouvám.
Moje ironie mířila čistě na hledání ‚nejlevnějších cestiček‘ do Ruska za každou cenu, což v kontextu roku 2026 prostě nepovažuji za běžné cestovatelské téma, které by šlo oddělit od morálky. Rozhodně jsem ale neměl v úmyslu nikoho urážet a v jiných diskusích se snažím vystupovat neutrálně.
Vracím se k tomu už jen proto, abych vysvětlil zmíněné poznámky, které nebyly myšleny útočně. Tímto je to za mě už definitivně vše a dál už nebudu vlákno zatěžovat. Hezký den.